FAQs
Vad är muddring?
Muddring innebär schaktning under vatten i en sjö, vattendrag eller i havet. Muddring kan utföras genom att spränga, gräva eller suga upp material exempelvis i syfte att fördjupa en farled eller hamn. Muddring kan även utföras av andra skäl exempelvis för utvinning av sand och grus.
Hur hanterar jag mina muddermassor?
Upplägg av muddermassor ska anmälas till respektive kommun. Dumpning av muddermassor i vattenområde är förbjudet, dispens kan dock sökas hos Länsstyrelsen
Kräver vattenverksamhet även dispens från strandskyddsbestämmelserna?
Respektive kommun bedömer om åtgärden kräver dispens från strandskyddsbestämmelserna.
Ett dike på min fastighet har växt igen och behöver rensas?
Det ingår i ditt underhållsansvar att rensa diket och åtgärden behöver inte anmälas till länsstyrelsen så länge du rensar till samma djup och bredd som diket ursprungligen hade. Tänk på att utföra arbetet med minsta möjliga störning på djur och växtliv och så att grumling minimeras. Om fisket kan skadas ska dock åtgärden anmälas till Länsstyrelsen innan arbeta påbörjas.
Jag vill muddra, vad gör jag?
Kontakta oss innan du kontaktar länsstyrelsen och kommunen så hjälper vi dig med din tillståndsansökning. risken när man fyller i ansökan själv är att man kan få gå igenom långa processer och muddringstillståndet dröjer.
Får jag muddra?
Får att få muddra måste du antagligen skicka in en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen. Länstyrelsen går även att nå via telefon för frågor om just du behöver tillstånd.
Vassröjning?
Vi tar gärna bort din vass, men vi utför inte några vassklippningar då vi av erfarenhet sett att det sällan blir bra med snabbt återkommande vassväxt. Därför väljer vi att gräva bort vassen antingen bara rötterna med en vassrensar skopa eller om man vi ha mer långsiktig lösning muddring där vi sänker djupet så att vassen inte kan växa.
Vilka djup klara era maskiner?
Våra maskinpark är anpassad för att klara allt från 0 - 4 meters djup. Vi har även maskiner som kan ta sig i land från vattnet eller starta på land och ta sig ner i vattnet av egen maskin.
Grumlingsskydd?
Vid muddring kan det behövas grumlingsskydd vilket vi så klart tillhanda håller vid muddring. Vi har även utfört flera utsättningar av grumlings skydd till kunder som Peab & Fortum med lyckat resultat.
FAQs
Vad är Vattenverksamhet?
Enkelt sagt kan man säga att det är så fort man vidrör vattnet vid någon typ av arbete. Man kan läsa mer på länsstyrelsens hemsida men bör anta att allt är vattenverksamhet.
Är muddermassorna miljöfarligt avfall?
Det kan vara, vid ansökan om vattenverksamhet kommer man att reda ut om det är det och kan anpassa muddring efter det om så är fallet.
Strandskydd?
Bestämmelserna om strandskydd gäller vid havet, insjöar och vattendrag och omfattar både landområde och vattenområde med dess undervattensmiljö (generellt 100 m från strandlinjen upp på land och 100 m ut i vattnet). Tillstånd söks hos kommunen.
När ska man muddra?
Muddring utför oftast mellan den 1 Oktober till den 31 Mars då den biologiska aktiviteten är som lägst, men undantagen är många och är olika för olika vattendrag.
Vad är ett mudderverk?
Ett Mudderverk är en teknisk utrustning som används för att muddra det vill säga gräva eller suga upp bottensediment i syfte att fördjupa t ex en farled eller hamn
Ett mudderverk kan bestå av en pråm eller ponton försedd med anordning för muddring. Denna anordning är i de enklaste mudderverken en grävmaskin. Andra varianter är t ex sugmudderverk. Mudderverken är dessutom försedda med stödben som nedsänks i sjöbottnen, för att kunna ligga still under muddringen.
När får man muddra?
Muddringar utförs oftast på hösten eller under vintertid då de gör minsta inverkan på miljön. Under vår och sommar kan de inverka negativt på livet i vattnet och störa friluftslivet. Undantag finns och alla sjöar har sina egna regler när och hur muddring får utföras.
Såhär bygger du en brygga som håller?
För att bygga en brygga som håller så behöver man material, kunskap och maskiner som gemene man inte besitter och bör därför inte provas. Vill man ha en brygga som håller är det mycket bättre att kontakta någon som har kunskapen, det finns många saker att ta hänsyn till när man bygger en brygga utom de självklara.